Abychom pomohli k rozvoji ještě více dětem

Náš fotbalový klub učinil další krok ke zkvalitnění práce s mládeží. Po vybudování nového hřiště s krytou umělou trávou, jsme se rozhodli propojit se špičkovým českým fotbalovým klubem. Nezáleželo nám přitom na značce klubu, ale na reálném fungování spolupráce a přínosu pro SK Zbraslav. Po několika letech testování spolupráce s pražskými ligovými kluby jsme se rozhodli uzavřít dohodu o spolupráci s SK Slavia Praha a stali jsme se tak jedním ze 6 jejích partnerských klubů v Praze (více o partnerských klubech zde: https://www.slavia.cz/text/mladez-partnerske-kluby). Spolupráce se má zaměřit primárně na nejmladší věkové kategorie – od 4 do 11 let. Co si od této spolupráce slibují obě strany vysvětlují trenér přípravky SK Zbraslav Jiří Valach a šéftrenér přípravek SK Slavia Kryštof Herold.

Jiří Valach: V SK Zbraslav pracujeme již přes 10 let na koncepční a systematické práci s dětmi a to od nejranějšího věku. O tom, že se nám to daří, svědčí stabilní počet dětí v přípravkových kategoriích, který činí plus mínus 80. Přirozeně se chceme v práci s dětmi stále zlepšovat a proto jsme začali testovat spolupráci s ligovými kluby. Nakonec to klaplo se Slavií, se kterou jsme začali spolupracovat cca před dvěma roky. Začali jsme postupnými kroky – sem tam jsme organizovali přátelské turnaje a zápasy, sledovali navzájem své tréninky a postupně se ukázalo, že máme společný postoj k práci s dětmi a že si můžeme být navzájem užiteční. Od spolupráce se Slavií si tedy hlavně slibujeme ještě lepší a kvalitnější podporu sportovního rozvoje dětí ze Zbraslavi a okolí.

Kryštof Herold: První a nejdůležitější věcí, kterou si od spolupráce s SK Zbraslav slibujeme, je že nebudeme děti v raném věku vytrhávat z jejich přirozeného prostředí, od jejich kamarádů a z místa, které dobře znají. Naopak, chceme aby naši trenéři docházeli do zdejšího tréninkového procesu, abychom propojili metodiku tréninků, aby tato spolupráce posouvala obě strany. Plně totiž respektujeme, že každý klub má svojí vlastní historii a identitu. Každý klub je jedinečný, a to nechceme nikomu brát. Jde nám o rozvoj co největšího množství dětí a celkové zlepšení prostředí v českém fotbale. Na Slavii proto rušíme nejmladší věkové kategorie a těžiště naší práce se přesouvá právě do partnerských klubů.